Privatekonomi

"Förmågan att hantera dina pengar handlar inte så mycket om vad du kan eller känner till utan det handlar om hur du beter dig." 

- från boken "Pengars Psykologi" av Morgan Housel

Skolan och pengar

Hur kan något så viktigt som pengar och privatekonomi inte undervisas ordentligt under vår skolgång? Detta är någonting vi på Framtidshjälpen fascineras över. Att ha kontroll över sin privatekonomi är en viktig del av livet. Tobias Schildfat skriver i sin bok "Vägen till din första miljon" om hur han inte fick lära sig om pengar och hur man bygger en stark ekonomi, trots att han studerade ekonomi på universitet.


Vårt mål är att öka medvetenheten gällande pengar och sparande. Vi vet att alla inte kommer följa börsen varje dag på sin mobil för att se hur ens aktier och fonder presterar utan vi vill att alla ska få en bättre förståelse om pengar och fatta bättre ekonomiska beslut.


Hos oss hittar du grunderna kring vad du bör tänka på, men vi vill att ni själva tar ansvaret! Vare sig det gäller er mentala eller fysiska hälsa eller i det här fallet er ekonomiska hälsa så vill vi att ni själva ska läsa på och lära er. Gå kurser, läs böcker och lyssna på podcasts och applicera det ni lär er. Längre ner på sidan har vi listat flera grymma böcker för er som har viljan!

Fler ungdomar idag hamnar i skuld

Nya siffror från Kronofogden visar att skuldsättningen bland unga ökar oroande snabbt. Fler konsumtionslån tas för att ha råd med dyra produkter som egentligen ungdomarna varken behöver eller har råd med.


Vi vet att relationen till pengar och ekonomiskt tänkande är någonting som man influeras tidigt av och oftast får sina föräldrars beteenden och vanor om man inte medvetet gör en förändring. Alla har tyvärr inte förmånen att växa upp i en familj där föräldrarna har det bra ekonomiskt ställt samt en hälsosam relation till pengar som barnen kan ta lärdom från. 

INFLATION 

Den främsta anledningen till varför du vill spara och investera dina pengar är inflation.


Inflation innebär att prisnivån ökar och att du inte köpa samma varor eller tjänster för samma mängd pengar i framtiden. Dina pengar tappar med andra ord köpkraft. Om du lägger 100 kronor under madrassen idag kommer du fortfarande ha 100 kronor om ett år om du inte rört pengarna men pengarna kommer inte ha samma köpkraft pga inflation.


Inflationen i Sverige ligger på ca 1-2% varje år. Du kanske inte märker någon större skillnad under en daglig basis men ett vanligt exempel är priset av ett paket mjölk som för 10 år sedan var några kronor billigare än vad vad det är idag.


Viktigt att notera är att priset på varor och tjänster kan förändras pga andra anledningar också. Att våra platspåsar är betydligt dyrare idag är inte pga inflation utan det är för att det infördes en plastsskatt 2020.

Framtidshjälpens 

Boktips

Pengars psykologi - Morgan Housel

En bok som behandlar psykologin och beteendet kring pengar vilket är något som tyvärr inte lyfts tillräckligt idag. 

Rich Dad, Poor Dad - Robert Kiyosaki

Denna bok är nästintill helig inom privatekonomi. Här lär du dig massor om ekonomi och t.ex. vikten av att köpa tillgångar som generar pengar istället för att dra på dig skulder.

Haja börsen - Andra Farhad

Det här är den bästa boken för dig som vill börja investera på börsen. Du lär dig allt från vad en aktie är till alla olika typer av fonder och mycket mer. 

Youtubekanaler att följa

Poddtips