Psykisk hälsa eller ohälsa?

There isn't anybody out there who doesn't have a mental health issue, whether it's depression, anxiety, or how to cope with relationships. Just know that there is help and your life could be better if you go out and seek the help.

-Howie Mandel

Din mentala diet

Vad matar du din hjärna med dagligen? Vilka konton följer du på Instagram, TikTok och Youtube? Mår du bättre av att se innehållet eller mår du sämre? Det kanske är dags att avfölja en del konton.


Vi blir konstant bombarderade med intryck, reklam och nyheter dagligen. Vi kanske inte kan styra över vilka planscher som syns på tunnelbanan påväg till skolan men helt ärligt är de flesta fastklistrade i sina telefoner ändå, där har vi lite mer makt och kan välja vilka personer att följa eller vad vi vill lyssna på. 


Vad tror du själv är bäst för din mentala hälsa? Att lyssna på en låt om droger och mord eller kanske en ljudbok?

Det är dags att ta ansvar över vad du matar din hjärna med!

Psykisk hälsa

Precis som att din fysiska hälsa kräver regelbunden träning och en bra kost kräver också din psykiska hälsa det. Tyvärr är det här något som inte lyfts upp i skolan tillräckligt mycket.


Vi vet inte riktigt om vi mår sämre idag eller om vi bara har blivit bättre på att prata om vår psykiska hälsa än förr i tiden, oavsett vad så behöver vi bli bättre på att ta hand om den.


Vi har samlat massa information och olika råd här på sidan "psykisk hälsa" men vi uppmanar alla som lider av psykisk ohälsa vare sig det är sömnsvårigheter eller depression att söka hjälp, nedan har vi listat några platser du kan vända dig till. 

Träna din hjärna

Vi vet idag att vår hjärna är plastisk vilket innebär att vi kan förändra den rent fysiologiskt. När vi exempelvis försöker lära oss att spela ett nytt instrument eller lära oss ett främmande språk skapas nya synapser i hjärnan.


Vi vet också att träning har betydande hälsofördelar och på senare år har man sett hur det även påverkar hjärnan, bl.a bromsas hjärnans naturliga "åldrande" och risken för demens minskar.  De räcker med 20-30 minuter av aktivitet som exempelvis cykling, promenad eller simning fem dagar i veckan för att få effekt. 

Här nedan har vi samlat några företag som du kan vända dig

till om du mår psykiskt dåligt.